Archief

Buslijnen 34 en 36 rijden in 2012 niet meer

Buslijn 34 (Ter Heijde-Den Haag via Naaldwijk) en buslijn 36 (Maassluis-Den Haag) van Veolia worden volgend jaar opgeheven. Dat blijkt uit de definitieve dienstregeling 2012 van het openbaar vervoer dat door het dagelijks bestuur van stadsgewest Haaglanden is vastgesteld.

Als gevolg van de rijksbezuinigingen rijden de HTM en Veolia Transport in Haaglanden volgend jaar bijna 9 procent minder uren dan in 2011. Dit levert een bezuiniging op van 6 miljoen euro per jaar. Van de 34 buslijnen in de stad en regio worden er 7 opgeheven. Zes daarvan rijden in de regio.

Volgens Haaglanden worden in de nieuwe dienstregeling de drukst bezette OV-lijnen waar mogelijk versterkt. Een voorbeeld is de frequentieverhoging van RandstadRail Erasmuslijn. Voor een aantal opgeheven buslijnen wordt de inzet van een buurtbus onderzocht. Of lijn 34 daartoe behoort, is nog onduidelijk. De gemeente Westland had gevraagd de lijn niet op te heffen, tenzij er een goed alternatief komt.

De besparing van 6 miljoen euro is een eerste stap om aan de door het Rijk opgelegde bezuinigingen te voldoen. In 2012 bedragen deze bezuinigingen 16 miljoen euro. Tot 2020 loopt dit bedrag op tot 45 à 50 miljoen euro per jaar. Forse ingrepen in het openbaar vervoer lijken daardoor onvermijdelijk de komende jaren, aldus het stadsgewest.