Archief

Hof bekijkt vervolging agenten strandrellen

Het gerechtshof in Den Haag bekijkt na de zomer of de agenten die schoten tijdens het fataal verlopen strandfeest in Hoek van Holland alsnog moeten worden vervolgd. Het hof doet dat op verzoek van advocaat Max Moszkowicz, zo bevestigde een woordvoerster van het hof vrijdag desgevraagd aan het ANP.

Moszkowicz is namens de ouders van Robby van der Leeden, die dodelijk werd getroffen door een politiekogel, een zogenoemde artikel 12-procedure begonnen. Die kondigde hij vorig jaar al aan en inmiddels heeft de raadsman een klaagschrift daarover ingediend. Een exacte datum voor de zitting, die achter gesloten deuren plaatsvindt, is nog niet bepaald.

De Rijksrecherche concludeerde enkele maanden na het incident dat de agenten die schoten niets te verwijten viel. Ze waren zo in het nauw gedreven dat ze uit noodweer hun pistolen leegden, zo luidde de slotconclusie. Maar volgens Moszkowicz blijkt uit het dossier helemaal niet dat de situatie bij de ongeregeldheden tijdens het feest zo bedreigend was voor de agenten, dat ze wel moesten schieten.

Hij erkent dat er sprake was van een bedreigende situatie. Het gaat er echter volgens hem om of er een zodanig dreigende situatie was dat die het rechtvaardigde om te schieten.