Archief

Geen ruimte voor 'weigerambtenaren' in Haaglanden

In de negen gemeenten van stadsgewest Haaglanden wordt vrijwel geen ruimte geboden aan 'weigerambtenaren', ambtenaren van de burgerlijke stand die geen homohuwelijken willen sluiten. Dit blijkt uit een onderzoek van COC Haaglanden. Momenteel is alleen in de gemeente Westland een 'weigerambtenaar' werkzaam.

Het merendeel van de gemeenten heeft specifiek beleid gemaakt. Zo zijn gewetensbezwaren voor Delft, Den Haag, Midden-Delfland, Pijnacker Nootdorp, Wassenaar en Zoetermeer reden om een sollicitant af te wijzen. Leidschendam-Voorburg heeft geen apart beleid gemaakt, maar daarheeft zich nog geen gewetensbezwaarde sollicitant gemeld. Westland wil dat er voldoende diversiteit is onder de ambtenaren waar het gaat om gezindte.

Voorzitter Wim Rueck van COC Haaglanden: "Wij zijn zeer tevreden met de stand van zaken in ons werkgebied. Vrijwel alle gemeenten bieden geen ruimte voor 'weigerambtenaren'. Dit is een goed signaal naar de minister dat het draagvlak voor haar beleid waar het de 'weigerambtenaren' betreft heel snel begint af te brokkelen. Wij hopen dat in het hele land de 'weigerambtenaar' binnenkort verleden tijd zal zijn."