Archief

Ernstige waterverontreiniging bij Oranjesluis

Ernstige verontreiniging van het kanaal tussen de Bonnenlaan en de Oranjesluis in 's-Gravenzande heeft tot de dood van honderden vissen geleid. Het Hoogheemraad van Delfland is, na verkregen toestemming van Rijkswaterstaat, bezig met het wegpompen van het verontreinigde water naar de Nieuwe Waterweg.

In de loop van vrijdag kreeg Delfland een melding van roodbruin water en enkele honderden dode vissen in het water bij de Oranjesluis. Het water is vanaf de Bonnenlaan landinwaarts verontreinigd over een lengte van 500 tot 1.000 meter. Vanaf de Oranjesluis loopt de verontreiniging door in vier verschillende watergangen. Het water is zuurstofloos geworden, waardoor planten en vissen dood gaan. Er is een zure lucht waarneembaar.

Via het gemaal Westland wordt met 250 kubieke meter per minuut water naar de Nieuwe Waterweg gepompt. Delfland verwachtte rond middernacht het verontreinigde water te hebben weggepompt. De dode vissen worden opgeruimd.

Medewerkers van Delfland onderzoeken de mogelijke oorzaken van de verontreiniging nader. Wel is al duidelijk, dat het hier niet om rioolwater gaat. Bij Heenweg is vrijdagavond gebleken, dat het zuurstofgehalte aanzienlijk is verbeterd.

Progressief Westland heeft inmiddels vragen gesteld aan het college van B en W van Westland. De fractie wil weten wat de oorzaak is van de verontreiniging en of er gevaar was of is voor de volksgezondheid.