Archief

'Tuinbouwsector kan wereldleider blijven'

Met een sterke nadruk op markt-, veredelings- en teeltinnovatie, op techniek, op internationalisering en op duurzaamheid kan de tuinbouwsector wereldleider blijven en de groei van de toegevoegde waarde worden verdubbeld. Dat is de kern van het advies van het Topteam Tuinbouw & Uitgangsmaterialen dat vrijdag is aangeboden aan minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

In 'Bron voor Groene Economie, wereldoplossingen voor werelduitdagingen adviseert het topteam T&U hoe bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden een bijdrage kunnen leveren aan het versterken van deze sector op het gebied van internationaal ondernemerschap en kennisontwikkeling en onderzoek. Het topteam heeft daartoe een actieagenda opgesteld met zeven actielijnen.

Daarvoor is veel geld nodig. Naast de al beschikbare 80-130 miljoen euro zal de sector nog eens 115 miljoen euro extra investeren om deze agenda tot een succes te maken. De overheid wordt om een investering gevraagd van 220 miljoen euro uit het topsectorbudget. Hiervan is 70 miljoen bestemd voor kennisontwikkeling, de overige 150 miljoen vraagt de sector samen met de topsector Agro&Food voor internationalisering.

Voorzitter Loek Hermans van koepelorganisatie Greenport Holland heeft in een eerste reactie gezegd dat het bedrijfsleven positief is over het gegeven advies. "Het versterkt onze leiderspositie op de wereldmarkt. De sector, met een uitgesproken MKB-karakter, zet zelf stevig in en verlangt een reƫle co-financiering van de overheid," aldus Hermans.

Het Topteam Tuinbouw & Uitgangsmaterialen bestond uit voorzitter Timo Huges (FloraHolland), JanWillem Breukink (INCOTEC Enkhuizen), Ernst van den Ende (Wageningen UR) en Hans Hoogeveen (Ministerie EL&I).

Categorieen:
Algemeen