Archief

Kleine subsidies verdwijnen in Westland

Een subsidievrije voet van 2500 euro is een van de manieren waarop de gemeente Westland jaarlijks 1,8 miljoen euro denkt te kunnen besparen. Dat blijkt uit het plan van aanpak over de herijking van de gemeentelijke subsidies, waarover de gemeenteraad zich dinsdag buigt.

Concreet betekent de maatregel dat de eerste 2500 euro van de aangevraagde subsidie niet wordt uitgekeerd. Volgens het plan van aanpak worden de administratieve lasten daarmee 'in verhouding gebracht met de uitgekeerde subsidies'. In andere woorden: de aanvrager betaalt de verwerking van de subsidieaanvraag.

De herijking van de subsidies in Westland is noodzakelijk, omdat na de gemeentelijke fusie de diverse subsidieregelingen maar ten dele zijn geharmoniseerd. Zo worden de subsidies op het cultuuronderwijs in Naaldwijk nog heel anders verleend dan in 's-Gravenzande.

In het plan wordt een groot aantal kaders opgesomd, die aan de basis moeten staan van het nieuwe subsidiebeleid. Zo moeten gesubsidieerde activiteiten Westlands gericht zijn, wordt een profijtbeginsel ingevoerd, zijn subsidies eindig en bij voorkeur meerjarig en worden kwetsbare groepen, jongeren en vrijwilligers ontzien.

Het is de bedoeling dat de subsidieaanvragen voor 2012 al aan het nieuwe stelsel getoetst worden.