Archief

Versoepeling in Westlandse Zoom

Wethouder Duijvestijn van de gemeente Westland komt met het voorstel om de eigenaren van bijna 95% van 330 percelen in het gebied Westlandse Zoom waarop de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) van toepassing is, te bevrijden van deze 'ketting'. De resterende 16 à 17 zouden strategisch van te groot belang zijn om de WVG te laten vervallen.

Dat kondigde Duijvestijn woensdagavond aan tijdens het ruim drie uur durende raadsdebat over de voor luxe woningen bedoelde strook tussen Monster, Kijkduin en de Zweth. Hij bestempelde de Westlandse Zoom als "het meest risicovolle project van de gemeente". Volgens hem heeft Westland, net als tal van andere gemeenten, te leiden onder de algehele malaise in de internationale woningmarkt.

De aanvrager van het debat, LPF-raadslid Witkamp, begon met de stelling dat de voormalige gemeenten Monster en Wateringen zo'n tien jaar geleden zijn gechanteerd door de Haagse burgemeester Deetman. Diverse andere sprekers wezen er op, dat zowel de provincie als ook de minister van Binnenlands Zaken de stad Den Haag ontplooiingsmogelijkheden wilde bieden. "Het was de keuze tussen annexatie of meewerken aan woningbouw", aldus Duijvestijn.

Het college wil € 30 miljoen reserveren om voor de komende jaren tegenvallers bij de ontwikkeling van de Westlandse Zoom op te vangen. In bijvoorbeeld de deelgebieden De Kreken en Poeldijk-centrum wordt onderzocht in hoeverre tegemoet kan worden gekomen aan de vraag naar betaalbare woningen.