Archief

Productschap Tuinbouw (PT) gaat moderniseren

Het Productschap Tuinbouw (PT) gaat moderniseren. Het bestuur ziet zich daartoe genoodzaakt nu de eerste resultaten van ondernemingspeiling PT vrijdag bekend zijn geworden.

"Er is toekomst voor het Productschap Tuinbouw, maar ondernemers geven glashelder aan dat het anders moet. Dat geldt allereerst voor de wijze van inspraak en besluitvorming. Dit moet transparanter en democratischer," aldus waarnemend voorzitter Bart Bruggeman.

Onderzoeksbureau Blauw Research concludeert uit het onderzoek dat in de glastuinbouwsectoren (bloemen en glasgroenten) de meerderheid van de ondernemers wil blijven investeren in innovatie en duurzaamheid via het PT. Handelsbedrijven zijn wel kritischer dan producenten. De glastuinbouw is goed voor 64% van de heffingopbrengsten van het PT.

In de bollenteelt (10% heffingopbrengst) deelt een meerderheid de mening van de glastuinders. De hovenierssector (2%) geeft daarentegen een duidelijk signaal af dit soort zaken privaat te willen organiseren. Ook ondernemers in de boomkwekerijsector (8%) en de bollenhandel (7%) zijn kritisch. Binnen de fruit-, vollegrondgroente en paddenstoelensector (samen 8%) zijn de meningen verdeeld.

Ondernemers zijn verder over de hele linie zeer kritisch over de wijze van inspraak en besluitvorming binnen het PT. Volgens Blauw Research blijkt dit samen te hangen met het lage rapportcijfer, dat tussen 3,9 (hoveniers) en 5,2 (glasgroenteteelt) uitkwam.

Er namen 4189 ondernemers deel aan het onderzoek; een response van ruim 14%. Blauw Research vindt dat hoog voor dit type onderzoek. Alleen in de bloemenhandel en de vollegrondsgroenteteelt was de response met 7% laag. Blauw Research is van mening dat de deelnemers een juiste afspiegeling vormen van de gehele sector.

Categorieen:
Algemeen