Archief

Rusland wil 'waterdichte' groenten

Rusland is onder voorwaarden bereid om weer groenten uit Nederland toe te laten. Uitgangspunt is dat de producten veilig zijn en dat Nederland dit kan aantonen. Technische experts van beide landen gaan de komende tijd in overleg over deze voorwaarden.

Die voorwaarden hebben te maken met bijvoorbeeld de testmethode, de teeltmethode, de herkomst van de groenten, de professionaliteit en de onafhankelijkheid van het testinstituut en de certificaten van de groenten. Als dat tot een akkoord leidt, kan de handel in Nederlandse groenten met Rusland op korte termijn weer op gang komen.

Dit is de uitkomst van het bezoek dat staatssecretaris Bleker woensdag aan Moskou heeft gebracht. Rusland stelde vorige week een importverbod in voor groenten en fruit uit de Europese Unie na de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland.

Nederland exporteert voor zo'n € 200 miljoen per jaar groenten en fruit naar Rusland. Omdat het hoogseizoen is in de tuinbouwsector is de schade door het importverbod van Rusland op dit moment ongeveer € 15 miljoen per week.

Categorieen:
Algemeen