Archief

Bleker op 'groentenmissie' in Rusland

Staatssecretaris Bleker is vandaag in Moskou voor een bespreking met zijn Russische ambtgenoot Elena Skrynnik. Bleker wil bereiken, dat Rusland zijn grenzen weer openstelt voor Europese en dus ook Nederlandse groenten. Rusland heeft de grenzen gesloten wegens onduidelijkheid over de oorzaak van de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland.

Eurocommissaris Ciolos van Landbouw laat nog deze week aan de lidstaten weten hoeveel geld de Europese Unie uittrekt voor de groentetelers die door de EHEC-crisis in grote financiële problemen zijn gekomen. De Europese Commissie kwam dinsdag in Luxemburg met het voorstel om te komen tot een opkoopregeling voor komkommers, tomaten, sla, paprika's en courgettes.

Het voorstel, 30% van de gemiddelde prijs over 2007-2010, werd door veruit de meeste lidstaten als onvoldoende gekwalificeerd. Dat gold ook voor het bijbehorende budget van 150 miljoen euro. Bleker vindt 30% echt te weinig en daarvoor kreeg hij steun van acht andere lidstaten.

Wel was hij het eens met de waarschuwing van Ciolos dat er geen overcompensatie mag plaatsvinden door stapeling van verschillende Europese en/of nationale regelingen. Er moet volgens de staatssecretaris voor een teler altijd een prikkel blijven om voor zijn producten markten te zoeken.

Categorieen:
Algemeen