Archief

'Nieuwe domper in afzetcrisis'

"De Russische importstop voor verse groenten uit Europa is een nieuwe domper voor de hele glasgroentensector. Rusland is na Duitsland en Engeland onze belangrijkste afzetmarkt," zegt voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland. Hij doet een dringend beroep op het kabinet om handelsbeperkingen elders weg te krijgen en ook werk te maken van herstel van het consumentenvertrouwen. "Aan onze groenten mankeert niks, zo blijkt uit elk onderzoek".

Aanvankelijk was Van Ruiten opgelucht over het bericht dat de oorsprong van alle EHEC-ellende, zoals gisteren in Duitsland bekend is gemaakt, niet bij groenten ligt. "Maar de Russen maken het nu nog bonter met een importstop voor alle verse groenten. De eerste wagens worden al bij de Russische grens tegengehouden. De afzetcrisis neemt nu dramatische proporties aan."

"Heel belangrijk is nu de boodschap richting consument, dat er aan groenten niks mankeert is en dat de bron van de besmetting blijkbaar elders ligt. Ook Duitse overheden en instituten moeten dat klip en klaar communiceren," vindt Van Ruiten.

De tuinbouw loopt grote schade op door de EHEC-besmetting, waar deze sector part noch deel aan heeft. Van Ruiten: "De Europese Commissie moet, gelet op de urgentie, op zo kort mogelijke termijn kijken naar financiƫle steun uit een noodfonds."

Categorieen:
Algemeen