Archief

Garantiestelling tuinders in de maak

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie bereidt een garantiestelling voor ten behoeve van de tuinbouwsector. Naar schatting 50 bedrijven komen op korte termijn in financiële problemen als gevolg van de kopersstaking van komkommers in Duitsland en het sluiten van de grenzen voor Europese groenten door Rusland.

Staatssecretaris Bleker zei donderdag: "We zijn met de banken in contact en we denken dat we binnen een week een regeling hebben waarbij de bedrijven even niet aan hun aflossing hoeven te werken". De eerste contacten met de banken verliepen volgens hem positief en hij hoopt dat de regeling maandagavond kan ingaan.

De afzetproblemen zijn verergerd omdat Rusland donderdag bekend maakte de grens te sluiten voor alle Europese groenten. "Een onverwachte en onnodige stap", aldus Bleker. Hij heeft alle vertrouwen in de Europese Commissie, die op dit moment in Rusland op het hoogste politieke niveau de groentenban aankaart.

Bleker hoopt dat de Russen open staan voor de suggestie dat Nederlandse keuringsinstituten de Nederlandse producten keuren volgens Russische normen en dat de groenten vervolgens met een 'bacterie-vrij-certificaat' toch in Rusland mogen worden ingevoerd. De handelsmissie naar India, die op zondag zou beginnen, zegt hij af vanwege de Europese komkommercrisis.

Categorieen:
Algemeen