Archief

Bleker wil direct promotiecampagne

Nu duidelijk is dat groenten helemaal niet de besmettingsbron vormen van de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland, wil staatssecretaris Bleker een Europese promotiecampagne om het consumentenvertrouwen terug te winnen. Bleker vindt dat Europa daarvoor 20 miljoen euro moet uittrekken.

De Eurocommissaris van Landbouw, Ciolos, zou welwillend op het verzoek van Bleker hebben gereageerd. Eerder deze week stelde de Nederlandse overheid 10 miljoen euro beschikbaar uit een Europese budget voor tegemoetkoming aan gedupeerde komkommertelers. De tuinbouwsector legt daar 10 miljoen bovenop. Waarschijnlijk blijft het daar niet bij, want Ciolos heeft woensdag aan Bleker gemeld, dat hij na overleg met Commissievoorzitter Barosso overweegt om een noodfonds in te stellen voor alle getroffen groentetelers in Europa.

De Duitse autoriteiten hebben laten weten dat op geen enkele groente uit Europa de EHEC-bacterie is aangetroffen, en voegden daar voor Nederland aan toe, dat op Nederlandse komkommers en tomaten zelfs geen enkele pathogene stof is aangetroffen. "Ik ben blij dat we nu definitief weten dat de komkommers, de tomaten en de sla schoon en veilig zijn", aldus Bleker. "En nog blijer word ik van het bericht, dat op de Nederlandse groenten helemaal geen stoffen zijn aangetroffen waar je last van zou kunnen hebben", aldus de bewindsman.

Categorieen:
Algemeen