Archief

'Laat Bulgaren en Roemenen vrij toe'

De land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland dringt bij minister Kamp en de Tweede Kamer opnieuw aan op het op korte termijn openen van de grens voor werknemers uit Bulgarije en Roemeniƫ. Aanleiding daarvoor is de berichtgeving dat Roemenen met een Hongaarse achtergrond hier nu al zonder tewerkstellingsvergunning aan de slag mogen.

Sinds 1 januari dit jaar kan een deel van de Roemeense bevolking een Hongaars paspoort aanvragen. Wie dat ook daadwerkelijk ontvangt, kan zonder tewerkstellingsvergunning werken in Nederland. Tegelijkertijd worden door het UWV op dit moment aanvragen voor werkvergunningen voor Bulgaren en Roemenen geweigerd.

Deze onoverzichtelijke situatie is voor LTO Nederland een extra aanleiding om bij de politiek aan te dringen op vrij verkeer van werknemers uit Bulgarije en Roemeniƫ. Nederland is verplicht om op 1 april 2014 voor hen de grens te openen, maar LTO vindt dat daar niet op gewacht zou moeten worden. Ernstige verstoringen van de arbeidsmarkt zijn niet te verwachten.

Categorieen:
Algemeen