Archief

Nieuwe dip in Westlandse woningmarkt

In het eerste kwartaal van dit jaar is er in de regio Westland een forse afname geweest van het aantal woningtransacties ten opzichte van het laatste kwartaal van 2010. Met circa 26% minder verkochte woningen, kent het Westland een aanzienlijk slechtere uitkomst dan de landelijke daling van 14,3% en is het ook slechter dan de regio Haaglanden, waar de daling 18,2% beliep. Overigens scoort het eerste kwartaal meestal zo'n 8% minder dan het voorafgaande vierde kwartaal.

Volgens makelaarsorganisatie NVM is de woningmarkt in het eerste kwartaal van 2011 verder onder druk komen te staan, mede vanwege de aangescherpte financieringseisen. Wie op dit moment een reële kans wil maken op verkoop van een woning, dient een realistische vraagprijs te hanteren, stelt voorzitter Wim Nieuwenburg van de NVM Afdeling Haaglanden. Een te hoge vraagprijs wordt volgens hem afgestraft door lange looptijden en uiteindelijk een lager verkoopresultaat.

De gemiddelde transactieprijs in het Westland bedraagt momenteel € 269.000, wat een stijging van 0,5% ten opzichte van één jaar geleden betekent. In de regio Den Haag is de gemiddelde transactieprijs met 1,5% gedaald ten opzichte van april 2010.

Verder staat een woning in het Westland momenteel gemiddeld 142 dagen te koop. Dat is 1 dag korter dan in het vierde kwartaal van 2010. Landelijk is de gemiddelde looptijd nu 145 dagen, maar bijvoorbeeld in de regio Delft is dat 122 dagen.

Categorieen:
Westland Algemeen