Archief

Arbeidsmigranten inschrijven in de GBA

De gemeente Westland heeft woensdagavond in het gemeentekantoor in Wateringen een avond georganiseerd voor werkgevers van uitzendbureaus om uitleg te geven over de GBA (Gemeentelijke Basis Administratie) voor arbeidsmigranten.

Zodra mensen zich willen vestigen en een woonadres hebben in Westland moeten ze zich binnen 5 dagen in laten schrijven in de GBA, bij een verblijf van minimaal 4 maanden binnen een periode van 6 maanden.

De voordelen zijn dat de arbeidsmigrant beschermd wordt tegen malafide werkgevers, toegang heeft tot sociale voorzieningen, en zich in kan laten schrijven voor een woning.

Wanneer werkgevers huisvesting bieden aan arbeidsmigranten moeten zij een exel- sheet sturen naar de gemeente met de persoonsgegevens. Als arbeidsmigranten elders wonen ontbreekt de controle en moeten zij zich zelf melden bij de gemeente.

Ondanks de duidelijke uitleg van de wethouders Weverling en Duijvestijn hadden diverse ondernemers toch veel vragen over de toepassing van de GBA en wat dit voor hun betekenden. Van werkgevers wordt verwacht dat zij hun werknemers ook informeren over de plicht van de GBA waar de gemeente bereid is zelfs vanaf 24 mensen presentaties te geven ondersteund door een tolk.

Volgende week heeft de gemeente overleg met diverse ministers omdat het toepassen van de gemeentelijke basisadministratie op landelijk niveau zal worden ingevoerd. In Westland wordt de regeling in mei van kracht.