Archief

Waarschuwing voor zakkenrollers

Met het oog op de komende feestdagendrukte in de winkelcentra, waarschuwt politie Haaglanden voor zakkenrollers. Dergelijke figuren zijn meestal heel behendig. Ze hebben geen van te voren bepaald plan, maar kijken om zich heen of ze in de drukte aantrekkelijke slachtoffers zien.

Daarbij gaat het bijvoorbeeld om mensen die ook nu nog de portemonnee bovenin hun tas leggen, waarna die tas niet dichtgaat. Of mensen die hun portemonnee in hun rugzak stoppen. Juist omdat deze op de rug zit, kunnen zakkenrollers deze gemakkelijk ongemerkt openmaken. Veel mannen denken dat hun portemonnee veilig is in de achterzak van hun broek, maar zakkenrollers kunnen zelfs deze portemonnees ongemerkt stelen.

Sommige zakkenrollers vertrouwen op hun eigen vingervlugheid, anderen werken met zijn tweeën. De een vraagt u de weg en terwijl u de richting wijst, steelt de ander uw portemonnee. Ook maken ze vaak gebruik van toevallige momenten. U staat in een winkel en zoekt een passend kerst- of sinterklaascadeau. U heeft op dat moment uw aandacht alleen op dat cadeau gericht en een slimme dief ziet kans uw zakken te rollen.

De politie adviseert om de portemonnee telkens op te bergen in een binnenzak van de jas, die afgesloten kan worden met knopen of een ritssluiting. Ook kan men geld en pasjes opbergen in een halstasje dat onder de kleding wordt gedragen.

Uiteraard zijn zakkenrollers niet alleen in portemonnees geïnteresseerd. Ook andere kostbare zaken, zoals iPods en mobiele telefoons, vinden ze interessant. Berg ook deze zo op, dat zakkenrollers er moeilijk bij kunnen, aldus politie Haaglanden.

Categorieen:
Algemeen