Archief

Hoeveelheid AED's in Westland onbekend

De gemeente Westland heeft geen idee hoeveel AED's (Automatische Externe Debrifilator) er op toegankelijke plekken in de dorpskernen hangen en hoeveel getrainde vrijwilligers er zijn. Het gemeentebestuur belegt begin volgend jaar een bijeenkomst om met diverse organisaties te overleggen hoe snelle reanimatie en gebruik van AED's nog verder kan worden ontwikkeld.

Dit schrijft het college van B en W in antwoord op vragen van de CDA-fractie. Uiteraard is wel bekend op welke plaatsen de gemeente zelf AED's heeft geplaatst. Maar een volledig overzicht ontbreekt, omdat Hartstichting en Reanimatieraad geen actueel beeld kunnen geven.

Het college wijst er daarbij op dat er geen wettelijke verplichting is om in alle openbare gebouwen een defribilator te hangen. Ook is de gemeente niet verplicht zogenaamde 6-minutenzones in te stellen. Dat zijn zones waar binnen zes minuten bij een hartstilstand begonnen kan worden met reanimatie.

Het college onderschrijft het belang van het gebruik van de AED's en de aanwezigheid van 6-minutenzones. Daarom wil de gemeente ook een bijeenkomst met betrokken partijen als EHBO-verenigingen, winkeliersverenigingen, sportverenigingen en dergelijk om hierover te praten. Wel wordt benadrukt dat de uitvoering van een eventueel projectplan geen zaak van de gemeente maar van de genoemde betrokken partijen is.

Categorieen:
Westland Algemeen