Archief

Maassluis snijdt in WMO-voorzieningen

De gemeente Maassluis gaat per 1 januari een aantal bezuinigingen invoeren bij individuele voorzieningen op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Deze gaan vooraf aan meer ingrijpende maatregelen voor 2012 en de jaren daarna, aldus wethouder Pieter Kromdijk.

Maassluis koerst dit jaar bij de WMO af op een tekort van bijna € 160.000. Om het gat voor 2011 te beperken, is gekozen voor vijf maatregelen, die volgens de wethouder snel kunnen worden ingevoerd en die geen ingrijpende gevolgen zouden hebben.

Het gaat onder meer om het beëindigen van de vergoeding voor collectief vervoer voor twee zorginstellingen in de regio. Ook wordt het budget geschrapt dat wordt ingezet om samen met een woningcorporatie een heel complex aan te passen, in plaats van individuele woningaanpassingen aan te brengen. Verder zullen gebruikers van de Regiotaxi een hogere bijdrage moeten betalen: het opstaptarief stijgt van € 0,50 naar € 0,60 en ook het zonebedrag stijgt licht.

De tegemoetkoming in verhuis- en inrichtingskosten voor mensen die moeten verhuizen in verband met leeftijdsgerelateerde beperkingen, wordt strikter toegepast. Daarnaast wordt een hogere eigen bijdrage gevraagd voor hulp bij het huishouden. Volgens Kromdijk wordt bij deze eigen bijdrage rekening gehouden met het inkomen van de cliënten en met de bijdrage die ze moeten betalen voor eventuele andere AWBZ-voorzieningen.

Categorieen:
Maassluis Algemeen