Archief

Het geschilderde Westland nu te boek gesteld

De schoonheid van het Westland, met zijn rijke historie, is voor de eerste maal vastgelegd in een samenvattend overzicht. Het boek "Schilders van het Westland" omvat meer dan 200 afbeeldingen van schilderijen die door de eeuwen heen van het gebied zijn gemaakt.

"Schilders van het Westland" wordt op zaterdagmiddag 27 november in de Dorpskerk in 's-Gravenzande aangeboden aan vier gemeentebestuurders: deelraadvoorzitter Reukema-Gevers van Hoek van Holland, loco-burgemeester Meijer van Westland, loco-burgemeester Van der Kamp van Midden-Delfland en de Haagse wethouder Klein, die Loosduinen in de portefeuille heeft.

Het Genootschap Oud-Westland heeft vier schrijvers bereid gevonden de vele schilderingen voor het voetlicht te brengen met een onderbouwde historische schets en de kenmerken van de streek. Ton Immerzeel, conservator van het Westlands Museum, beschreef de periode 1500-1800. John Sillevis, prominent kenner van de Haagse school, nam de 19e eeuw voor zijn rekening. Kunsthistoricus Leo van Heijningen beschreef de schilders van 1950-heden. En Maarten van der Schaft, coördinator van het boek, geeft een overzicht van de vroeg 20ste eeuw en van schilders van eigen grond.

Buitenlandse en Nederlandse musea en kunsthandels en vele particulieren stelden afbeeldingen beschikbaar. Het merendeel van de afbeeldingen werd gefotografeerd door de Westlandse fotograaf Ron Nieuwenhuizen. De uitgave van het boek wordt ondersteund door drie tentoonstellingen van werken uit de

periode 1500- 2000 in het Prinsenhof in Delft, het Westlands Museum in Honselersdijk en kunstzaal Van Heijningen in Den Haag.