Archief

Kustverbreding bij Solleveld duurt langer

De verbreding van de kust bij duingebied Solleveld gaat langer duren dan aanvankelijk was aangenomen. Naar verwachting is de kustversterking bij Solleveld uiterlijk 1 april 2011 gereed. Het Hoogheemraadschap Delfland en Rijkswaterstaat willen voorkomen dat de kustversterking de winning van drinkwater beïnvloedt.

Voor het verbreden van de duinen en het strand wordt een mengsel van zand met zeewater opgespoten. Om te voorkomen dat het zoute water na verloop van tijd via het grondwater in de drinkwaterwingebieden terechtkomt, wordt het zoute water zo snel mogelijk teruggevoerd naar zee. Hiervoor wordt evenwijdig aan de duinen op het strand een brede sloot gegraven.

Daarna wordt het zand voor de duinverbreding op het strand gespoten. De sloot voorkomt dat het zoute water uit het opgespoten zand landinwaarts stroomt. Het opgespoten zand blijft enige tijd op het strand liggen, totdat het meeste water eruit gezakt is. Vervolgens worden met dit zand de duinen verbreed en de sloot weer gedempt.

Om alle risico's voor de drinkwaterwinning uit te sluiten, wordt in de nieuwe duinen een installatie aangelegd die grondwater onttrekt. Hierdoor blijft het grondwater uit de duinen richting zee stromen, zoals nu ook het geval is.

Categorieen:
Algemeen