Archief

Meer omzet en hogere prijzen op bloemenveilingen

De bloemenveilingen hebben de omzet in het derde kwartaal opnieuw zien stijgen. Dit blijkt uit cijfers van het LEI Wageningen UR. Voor de in Nederland geproduceerde producten was de omzetstijging een kleine 12%. Dit is het derde achtereenvolgende kwartaal met een hogere omzet dan in 2009.



De veilingomzet bedroeg in het derde kwartaal een kleine 747 miljoen euro. De groei is veroorzaakt door hogere gemiddelde prijzen (+14%) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde prijs van 37 cent in het derde kwartaal ligt hoger dan in dezelfde periode van de drie voorgaande jaren.

Met name de hogere gemiddelde snijbloemenprijs (+ 20%) droeg bij aan de algemene prijsstijging. Ook bij pot- en tuinplanten lag het gemiddelde prijsniveau hoger, ongeveer 3%. Het aantal verkochte stuks bij snijbloemen daalde in het derde kwartaal met een kleine 3% tot 1750 miljoen stelen. Bij potplanten nam het aantal verkochte stuks juist met datzelfde percentage toe, tot 204 miljoen. Bij tuinplanten werden 55 miljoen stuks verkocht, een stijging van 5%.

Categorieen:
Algemeen