Archief

Bezorgdheid over inzet duikers

Het ongeluk waarbij donderdagmiddag een auto te water is geraakt vanaf de Maasdijk is vanuit de kring van Westlandse duikers aangegrepen om bezorgdheid naar buiten te brengen over de inzetbaarheid van duikers bij dergelijke ongevallen.

De duikwagen van het Westland, bemand met vrijwilligers van de post 's-Gravenzande, was binnen 9 minuten ter plaatse; de eveneens aanrijdende duikwagen van Den Haag arriveerde na bijna 20 minuten.

Begin dit jaar is Brandweer Westland opgegaan in de Veiligheidsregio Haaglanden. Volgens het nieuwe materieelspreidingsplan van de Veiligheidsregio, dat overigens nog moet worden goedgekeurd door de gemeenteraad, zou het Westland geen waterrijk gebied zijn. Op grond hiervan zouden duikeenheden binnen het Westland niet noodzakelijk zijn. Ook wordt gesteld, dat de duiktaak binnen de brandweer niet meer door vrijwilligers gedaan mag worden. Het specialisme vindt men te zwaar voor vrijwilligers.

Verder wordt gewezen op de vaak moeilijke verkeerssituatie in het Westland. De uitruk van donderdag vond plaats op het gunstige tijdstip van 14.00 uur, maar hoe lang doet een duikploeg uit Den Haag erover, als zo'n ongeluk zich 17.15 uur voordoet?, vraagt een bezorgde vrijwilliger zich af.