Archief

CDA wil 6-minutenzone

De raadsfractie van CDA Westland wil van het college van B en W weten of het bereid om te onderzoeken of een zogeheten 6-minutenzone kan worden opgezet, met het oog op gevallen hartstilstand.

In elke gemeente krijgt elk jaar ongeveer één op de duizend inwoners een hartstilstand. De overlevingskans is minder dan 10%. Wanneer omstanders binnen 6 minuten 112 bellen, reanimeren en de Automatische Externe Defibrillator (AED) toepassen kan de overlevingskans oplopen tot 50 à 70%.

Een 6 minutenzone is een gebied waarin omstanders binnen 6 minuten de juiste hulp kunnen bieden bij een hartstilstand. Er zijn AED's aanwezig, burgerhulpverleners en er is een reanimatieoproepsysteem.

Het zou wenselijk zijn om in het Westland samen met vrijwilligersorganisaties als Rode Kruis, EHBO, Nederlandse Hartstichting en de reddingsbrigades een 6-minutenzone zouden kunnen organiseren, aldus CDA Westland. Aan het college is gevraagd of het weet hoeveel AED's er in Westland op een toegankelijke plek aanwezig zijn voor omstanders of burgerhulpverleners. Ook wil de fractie weten, hoeveel inwoners zijn opgeleid voor reanimatie en/of AED.

Categorieen:
Westland Algemeen