Archief

'Weg met paardenpoep op de stoep'

De raadsfractie van Westland Verstandig wil dat de gemeente het probleem van paardenuitwerpselen op de openbare weg kordaat gaat aanpakken. Volgens de fractie is sprake van ernstige overlast, vooral in de directe nabijheid van maneges, doch niet alleen daar.

Paardenpoep op fietspaden en wegen is niet alleen smerig, aldus Westland Verstandig, doch ook gevaarlijk vanwege het valgevaar. Als voorbeelden worden genoemd de fietspaden rondom Naaldwijk richting Maasland en de Woutersweg in 's-Gravenzande, waar zowel op het autogedeelte als het fietsgedeelte enorme hoeveelheden paardenpoep voorkomen. Vaak wordt door auto's door die uitwerpselen gereden, waardoor de straat en het fietspad over vele meters bevuild worden.

Westland Verstandig zegt recreanten en paardengebruikers hun plezier te gunnen, maar dan moeten deze zich wel realiseren dat zij ook verplichtingen hebben. De strafbaarheid wegens overtreding van de regels wordt opgeheven indien men ervoor zorgdraagt dat de uitwerpselen onmiddellijk worden verwijderd. Er wordt op gewezen dat er voor paarden ook een 'broek' in de handel is waarmee het afval kan worden opgevangen.

De fractie wil onder meer weten of het college van B en W bereid is om met de paardenmanegehouders in ieder geval afspraken te maken over het schoonhouden van de directe omgeving rondom hun bedrijf, voorzover het de openbare weg en de openbare fiets- en voetpaden betreft.