Archief

Kasteelt slechter voor milieu dan import

Het telen van groente en fruit in kassen in Nederland is slechter voor het milieu dan het importeren van tuinbouwproducten.

Dat blijkt volgens de Volkskrant uit gegevens die ten grondslag liggen aan een programma dat door het Productschap Tuinbouw wordt gebruikt om de CO2-uitstoot te berekenen, die vrijkomt bij het verbouwen van verschillende soorten groente en fruit. Ook zouden biologisch geteelde producten slechter voor het milieu zijn dan gangbare producten.

Rozenteelt in Kenia zou minder CO2-uitstoot geven dan deze teelt in Nederland. Tomaten zouden beter ingevoerd kunnen worden uit Spanje dan in Nederland in kassen te worden geteeld. De CO2-uitstoot als gevolg van transport is dan wel veel hoger, maar dat wordt meer dan gecompenseerd doordat minder energie voor licht en verwarming nodig is, schrijft de Volkskrant.

Vanwege de lagere efficiƫntie hebben biologisch geteelde groenten en vruchten een grotere CO2-belasting dan de teelt waarvoor bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

Een woordvoerder van het productschap erkent tegenover De Volkskrant dat sommige bevindingen controversieel zijn en de concurrentiepositie van Nederlandse tuinders zouden kunnen benadelen.

Categorieen:
Algemeen