Archief

Hongaars koor wint Tonen2000

Het vrouwenkoor Béla Bartók is de winnaar van het internationale koorfestival Tonen2000. De zangers en zangeressen uit Hongarije wonnen de all over festivalprijs. Het Gori Vrouwenkoor uit Georgië ontving de publieksprijs.

De zesde editie van het internationale Koorfestival Tonen2000 trok dit weekeinde veel bezoekers naar de ruim 35 optredens en concerten, verspreid over het Westland, Den Haag, Rijswijk, Schiedam en Hoek van Holland. Er waren optredens van koren uit Georgië, Hongarije, Italië, Kroatië, Letland, Nederland, Polen, Servië en Slovenië.

Winnaar in de categorie geestelijke muziek werd het Nederlandse koor Quod Libet uit Den Haag. De tweede plaats was voor het Hongaarse vrouwenkoor Béla Bartók, als derde eindigde het Gori Vrouwenkoor uit Georgië.

In de categorie wereldlijke muziek was het stuivertje wisselen, want hier was de eerste plek voor Béla Bartók en werden de Hagenaars tweede. De derde plaats was voor het Nederlandse kamerkoor Con Passione uit Kaag en Braassem.

In de categorie folkloristische muziek werd het Gori Vrouwenkoor uit Georgië nummer een. Béla Bartók en Klapa Tamarin uit Kroatië veroverden hier de tweede en derde plaats.

Hoogtepunt was de Grote Finale zondagavond in De Leuningjes in Poeldijk. Tijdens dit slotconcert werden de prijzen bekendgemaakt door de internationale jury, bestaande uit befaamde koordirigenten. Aansluitend volgden optredens van de winnende koren.

Festivalvoorzitter Jos Vranken en zijn Tonen2000-team kijken terug op een geslaagde zesde editie. "Kwalitatief hebben we onze status als enig Nederlands festival voor klassieke (amateur)kamerkoren vastgelegd. Het zangniveau, zo bevestigen ook de juryleden, was weer hoger dan voorgaande jaren."