Archief

Unieke documentaire over Ping An

Het Historisch Archief Westland heeft de hand weten te leggen op een unieke documentaire over de stranding en de sloop in 1965 van de Ping An. De film mag alleen op zaterdag 16 oktober in een continuevoorstelling worden vertoond op de Landelijke Archievendag in het gemeentehuis aan de

Stokdijkkade in Naaldwijk.

De beelden van de stranding van dit vrachtschip op het strand van Ter Heijde

zijn aangetroffen in het archief 'Beeld en Geluid' van de omroep in Hilversum. De documentaire is indertijd vervaardigd door de bekende cineast Pim Korver in opdracht van de NCRV.

De documentaire laat zien hoe het schip is gestrand, maar ook welk een enorme belangstelling het heeft getrokken. Prachtig wordt in beeld gebracht hoe moeilijk het voor het Hoogheemraadschap van Delfland was om te beslissen of het schip vlotgetrokken moest worden of gesloopt. Ook komen bekende Heijenaars als opa Storm en Freek Zeeman in beeld.

De Ping An is een van de 76 schepen, die sinds 1874 aan de Westlandse kust zijn gestrand. Daarbij is ook de Stardust die begin januari 1976 in 's-Gravenzande strandde. Op een tentoonstelling over deze strandingen op de landelijke Archievendag zijn ook daarvan foto's te zien. Overigens onderging de Stardust hetzelfde lot als de Ping An.