Archief

Snuitkever gevaar voor tuinbouw

Deskundigen verwachten dat de professionele tuinbouw op korte termijn te maken krijgt met de schadelijke gevolgen van de aanwezigheid van de snuitkever. In de tuinbouw is schade door deze kever nu nog beheersbaar, maar de verwachting is dat dit gaat veranderen.

Dit meldt het Vakblad voor de Bloemisterij. Reden is het niet of beperkt bestrijden van de snuitkever in openbaar groen en particuliere tuinen, en door het vrije handelsverkeer. De snuitkever komt al jarenlang voor in Nederland; hij komt vooral met plantmateriaal vanuit Zuid-Europa mee.

Op dit moment hebben vooral de boomkwekerij, openbaar groen en tuinen van particulieren te kampen met schade door de snuitkever. Maar de kever komt ook voor in meerjarige teelten van potplanten en in de teelt van trek- en snijheesters, zoals sering, viburnum en hortensia. Dankzij een aantal middelen -enkele chemische gewasbeschermingsmiddelen en parasitaire aaltjes- is de snuitkever daar tot nu toe nog beheersbaar.

In Westland heeft het CDA aan het college van B en W gevraagd wat de resultaten zijn van de bestrijdingsproef met parasitaire aaltjes die in het najaar van 2009 zou worden gehouden.

Categorieen:
Westland Algemeen