Archief

Maeslantkering gaat weer dicht

De Maeslant- en Hartelkering gaan zaterdag 25 september dicht voor de jaarlijkse functioneringssluiting. Op dezelfde dag wordt ook het vernieuwde Keringhuis feestelijk geopend. De Europoortkering beschermt met de achterliggende dijken ongeveer 1,5 miljoen mensen.

De testsluiting is bedoeld om eventuele technische of organisatorische problemen aan het licht te brengen, zodat deze nog voor het stormseizoen kunnen worden verholpen. Het stormseizoen loopt van 1 oktober tot 15 april. Het tijdstip van sluiting is onder voorbehoud, omdat deze onder invloed van natuurlijke omstandigheden nog kan wijzigen. De sluiting is toegankelijk voor publiek. Het verwachte sluitmoment ligt rond 15.30 uur.

Om 13.30 uur wordt het vernieuwde Keringhuis officieel geopend door Ineke van der Hee, Hoofdingenieur Directeur Water Rijkswaterstaat Zuid-Holland, Lenie Dwarshuis-van de Beek, Gedeputeerde Water van de Provincie Zuid-Holland en Michiel van Haersma Buma, dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Delfland. Vervolgens zal jeugddijkgraaf Laura Pierik de nieuwe Waterspeelplaats in gebruik nemen.

Sinds de start van de bouw van de Maeslantkering in 1991 bezochten meer dan een miljoen mensen het Keringhuis, dat nu is vernieuwd. Vanaf 25 september is het nieuwe Watervertelplein te bezoeken. Hier laat de bezoeker het zelf stormen, gieten van de regen of branden van de zon. Daarnaast is buiten de nieuwe waterspeelplaats waar iedereen met zandzakken en pompen aan de slag kan om het land droog te houden.

Categorieen:
Algemeen