Archief

Opnieuw verzoek zondagsopening winkels Westland

De Kroon heeft op 22 maart 2010 besloten het besluit van de gemeenteraad van Westland tot algehele opening van de winkels op zondag te vernietigen. Na bestudering van de uitspraak hebben GemeenteBelang Westland, LPF, VVD en D66 dinsdag 30 maart tijdens de gemeenteraadsvergadering een initiatiefvoorstel voorgelegd aan de raad van Westland met het verzoek opnieuw een aanvraag in te dienen. Volgens deze partijen geeft de beslissing van de Kroon voldoende ruimte binnen de Verordening winkeltijden Westland 2005 om met het nieuwe voorstel te komen. Gemeentes mogen volgens de gemeentewet zelf hun afwegingen maken over zondagsopenstelling. In 156 gemeentes in Nederland is dat reeds gebeurd en daarover zijn geen problemen ontstaan.

Progressief Westland, Westland Verstandig en CDA verzochten de indieners van het voorstel om meer tijd te nemen voor de beslissing waardoor het besluit van de Kroon beter bestudeerd zou kunnen worden. De indieners gingen daar niet mee akkoord. Na een hoofdelijke stemming, die uitmondde in 19 voor en 17 tegen, heeft het initiatiefvoorstel het gehaald en zal opnieuw een aanvraag voor zondagopenstelling ingediend worden.

Opmerkelijk is dat de partijen die het hiermee niet eens waren nu zelf een verzoek tot vernietiging bij de Kroon zullen voorleggen.

Burgemeester Van der Tak gaf als reactie dat hier staatkundig een historische situatie is ontstaan. En is tweespalt ontstaan op dit dossier binnen de gemeenteraad van Westland.

Categorieen:
Westland Algemeen