Archief

Geldboete voor manegehouder HvH

Een manege in Hoek van Holland moet een boete van 7500 euro betalen voor de dood van een 6-jarige jongen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam maandag bepaald.

Het kind raakte in maart 2007 beklemd in een zogenoemde stapmolen, een apparaat waaraan paarden worden vastgezet als ze rondjes lopen. Vermoedelijk is de kleding van de jongen tussen de aandrijving geraakt, waardoor hij stikte.

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden een boete van 10.000 euro geëist. De rechtbank besliste dat de manege nalatig is geweest en onvoldoende beveiligingsmaatregelen heeft genomen.

Met het aanbrengen van een eenvoudige voorziening had het ongeval kunnen worden voorkomen, aldus de rechters.

Volgens justitie voldeed de ruim twintig jaar oude molen niet meer aan de huidige veiligheidseisen.

Zo had het apparaat geen noodstopknop, was de aan- en uitknop te laag geplaatst en daardoor binnen handbereik van kinderen, waren de bewegende delen niet afgeschermd en stonden er geen waarschuwingsborden.

In eerste instantie vervolgde het OM de manegehouder en eiste ongeveer twee jaar geleden 7500 euro geldboete en een voorwaardelijke celstraf van een jaar.

De man werd niet veroordeeld omdat volgens de rechters de verkeerde rechtspersoon was gedagvaard. Daarna richtte het OM zijn pijlen op de manege.

De manegehouder zei destijds het erg moeilijk te hebben met het tragische ongeval.