Archief

Korpschef Meijboom weg na strandrellen Hoek van Holland

Aad Meijboom stapt op als korpschef van de politieregio Rotterdam-Rijnmond. Meijboom lag al weken onder vuur na een kritisch rapport over de strandrellen in Hoek van Holland. Hij blijft in functie totdat zijn opvolger bekend is.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam liet maandag weten dat na het vernietigende rapport van het Instituut voor Veiligheid en Crisismanagement (COT) indringende gesprekken met Meijboom zijn gevoerd.

Het rapport, over het ontspoorde strandfeest Sunset Grooves, plaatste de politie en Meijboom onder zeer zware druk. Na gesprekken met de burgemeester over de toekomst van het korps, heeft Meijboom zijn conclusies getrokken.

Het COT rapport van december gaf duidelijk aan dat de leiding van de politie in vele facetten gefaald had en het risico van ongeregeldheden duidelijk verkeerd had ingeschat.

Binnen het korps was al geruime tijd onrust wie als schuldige zou worden aangemerkt. Als hoogste baas is Meijboon verantwoordelijk , maar enkele lager geplaatste politie officieren hadden een verkeerde inschatting gemaakt van de risico`s tijdens en voor het dansfeest, waar mensen lager in de organisatie de dupe van zijn geworden.

Meijboom heeft drie politiefunctionarissen een beloning gegeven na de rellen. Een wacht nog op een toegezegde beloning. Zes kregen een aantekening in hun personeelsdossier, twee agenten hebben het korps inmiddels verlaten.