Archief

Justitie eist hoge straffen strandrellen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag vijftien maanden, waarvan vier voorwaardelijk, geëist tegen de 21-jarige Rotterdammer Guy de H. omdat hij in de frontlinie bij de gevechten duidelijk herkenbaar en betrokken was bij de strandrellen in Hoek van Holland. Guy de H. zat nog in zijn proeftijd voor een ander geweldsdelict.

Tegen Thomas L. uit Krimpen aan den IJssel (20) eiste Justitie twaalf maanden, waarvan twee voorwaardelijk. Michael J. (19) krijgt mogelijk twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Steven van der W. (32) hoorde tien maanden, waarvan twee voorwaardelijk eisen. Ook heeft het OM voorgesteld de verdachten een locatieverbod te geven waarbij ze risicovolle evenementen niet meer mogen bezoeken. Zij moeten zich dan melden bij de politie en vrij zijn van alcohol en drugs.

Economiestudent Thomas H. werd direct op vrije voeten gesteld. Drie maanden na het dancefeest van 22 augustus sloeg hij nog een cafébezoeker het ziekenhuis in.

Veertig agenten eisen van drie verdachten - L. uitgezonderd - een voorlopige schadevergoeding van 200 euro per persoon. Dat moet een voorschot zijn op een uiteindelijke vergoeding, die door de rechtbank moet worden vastgesteld.

Tegen een 15-jarige jongen uit Spijkenisse werd acht maanden jeugddetentie geëist, waarvan twee voorwaardelijk. Omdat de verdachte nog minderjarig is, is zijn zaak achter gesloten deuren behandeld.

De rechtbank besloot de zaak tegen de 42-jarige Petrus V. aan te houden. Eerst moeten vier getuigen worden gehoord. Naar verwachting wordt die zaak op 5 maart behandeld. Dan verschijnt ook Asim B. voor de rechter. Het OM ziet B. als de aanstichter van de rellen, waarbij een bezoeker door een politiekogel om het leven kwam.