Archief

OM eist straffen voor overvallen en inbraken

De officier van Justitie in Den Haag heeft gevangenisstraffen geeist tegen een groep mannen voor het plegen van vier overvallen op bedrijven, de voorbereiding van twee overvallen, elf woninginbraken en een bedrijfsinbraak in Westland en Den Haag.De in totaal tien mannen stonden de afgelopen dagen voor de rechter.

De hoofdverdachten, twee 20-jarige mannen uit Delft en Vlaardingen en een 25-jarige uit Delft hoorden gevangenisstraffen van drie tot negen jaar eisen. Een 17-jarige man uit Den Haag hoorde twintig maanden jeugddetentie tegen zich eisen waarvan acht maanden voorwaardelijk en begeleiding door de jeugdreclassering.

De verdachten zijn in een onderzoek naar een groot aantal woninginbraken in Westland in 2008 naar voren gekomen. In december 2008 werden drie mannen op heterdaad aangehouden bij een woninginbraak in Naaldwijk. Dankzij de verklaringen van één van de aangehouden jongeren kon de politie elf inbraken oplossen. Twee van de op heterdaad betrapt 17-jarige jongeren hoorden voorwaardelijke jeugddetentie en werkstraffen tot 200 uur tegen zich eisen.

Het onderzoek naar de inbraken leverde in 2009 nog meer op. Uit afgeluisterde telefoongesprekken bleken er plannen te zijn om een overval te plegen op een speelgoedwinkel in den Haag. Het onderzoeksteam voorkwam de overval en hield vijf mannen aan uit Delft, Vlaardingen en Den Haag. In de auto van de mannen werden bij de aanhouding een nepvuurwapen, bivakmutsen en tape aangetroffen. De mannen verklaarden dat zij de speelgoedwinkel wilden overvallen en bekennen een reeks overvallen op winkels en benzinestations.

Al vrij snel verklaren twee van de vijf mannen dat zij inderdaad van plan waren de speelgoedwinkel te overvallen. En ze bekennen ook dat zijzelf en anderen betrokken zijn geweest bij een reeks overvallen op winkels en benzinestations. Op basis van die verklaringen konden nog drie verdachten worden aangehouden, een 17-jarige man uit Den Haag, een 25-jarige man uit Delft en 20-jarige man uit Pijnacker.

Zij worden er, in wisselende samenstelling, van verdacht verantwoordelijk te zijn voor een overval op een tankstation in 's-Gravenzande, een poging tot het overvallen van een tankstation in Naaldwijk, een overval op een belwinkel in Den Haag, een supermarkt in Den Haag en Chinees restaurant in Naaldwijk en de inbraak in een kledingwinkel in Naaldwijk.

Volgens de acht verdachten pleegden zij de overvallen om aan geld te komen. Het geld werd direct uitgegeven aan dure merkkleding en tijdens uitgaansavonden.