Archief

Crisis in tuinbouw

Maandagavond werd een bijeenkomst gehouden van LTO Glaskracht Westland in Honselersdijk waar in een overvolle zaal de problemen van het ondernemen in crisistijd aan de orde werd gesteld.

Nico van Ruiten ( voorzitter LTO) zei dat de wereldmarkt steeds complexer in elkaar zit waar wij als tuinbouwexportland allemaal mee te maken hebben. De banken spelen een belangrijke rol in het verstrekken van kredieten en de kredietverzekeringsmaatschappijen geven geen of te weinig garantie voor Oost-Europese landen - in het bijzonder voor Rusland - wat een gigantische groeimarkt moest worden voor de Nederlandse exporteurs.

Van Ruiten somde op; "De bedrijven zelf moeten de zaken wel goed op orde hebben. Met een slecht bijgehouden administratie hoef je zeker in deze tijd niet aan te kloppen bij een bank. Tien procent van de Tuinbouwbedrijven moet stoppen. Vijftig procent twijfelt of ze doorkunnen en is er 80 miljoen voor sanering beschikbaar. Het nieuw te bouwen areaal zal de 100 hectaren maximaal halen waardoor ook de toeleveringsbedrijven het steeds moeilijker krijgen".

Wethouder Duijvestijn zei dat het ergste nog moet komen, dit najaar. Ondernemers die willen stoppen kunnen aankloppen bij de gemeente Westland voor de Bijzondere Bijstand Zelfstandigen (BBZ). Op dit moment is een bedrag van 3,1 miljoen ter beschikking waar nu al 2,6 miljoen alleen voor tuinders is uitgegeven.

Eind oktober hoopt Duijvestijn samen met een aantal ondernemers een actieplan te presenteren met suggesties om de crisis zo goed mogelijk door te komen.