Archief

Invoerverbod paprika's VS

De Amerikaanse fyto-sanitaire dienst (PPQ) heeft besloten dat met ingang van afgelopen vrijdag een algeheel invoerverbod van kracht is voor paprika's uit Nederland.

De reden voor de noodmaatregel is de recente vondst van de False Codling Moth (FCM), in een partij habanero chili pepers afkomstig uit Nederland. FCM is een quarantaine pest in de Verenigde Staten.

Partijen die voor 1 oktober en op 1 oktober zijn verscheept, worden in de Verenigde Staten toegelaten maar vallen onder een aangescherpt inspectieregime. Dit regime houdt in dat van elke partij paprika's 30 dozen worden geselecteerd en dat van elke doos 10% van de paprika's wordt opengesneden om zeker te stellen dat het materiaal vrij is van FCM.

De Plantenziektenkundige Dienst (PD) heeft de False Codling Moth herleid tot een Nederlands teeltbedrijf. De PD onderzoekt hoe het motje, dat normaal alleen in Afrika voorkomt, in een partij Nederlandse chilipeper voor de Amerikaanse markt is terecht gekomen. Mogelijk is de besmetting via importpartijen opgetreden.

Op basis van de resultaten van het onderzoek door PD zal door PPQ een afweging worden gemaakt over de duur van het invoerverbod en eventuele aanvullende eisen wanneer het invoerverbod wordt opgeheven.

Het wegvallen van de afzetmarkt in de Verenigde Staten is voor paprikatelers en handel een grote domper. De afzet naar de Verenigde Staten is niet erg groot, maar in voorgaande jaren bedroeg de uitvoer in oktober steeds tussen de 668 en 2.800 ton.

Categorieen:
Algemeen