Archief

Historisch Jaarboek 2009 komt uit

Het Historisch Jaarboek Westland 2009 is vanaf komende week verkrijgbaar. Het boek bevat artikelen over uiteenlopende onderwerpen, van jonge geschiedenis tot het verre verleden.

A.J. Vijverberg schrijft over de verzuiling die gedurende de eerste helft van de 20e eeuw ook in de organisatiestructuur van het Westlandse veilingwezen plaatsvond.

Dit jaar is het twee eeuwen geleden dat in 's-Gravenzande de 90 meter hoge toren van de middeleeuwse kerk met donderend geraas instortte. J. Dahmeijer beschrijft wat hij over die gebeurtenis en de nasleep daarvan in de archieven heeft weten terug te vinden.

Tijdens zijn onderzoek in Belgische archieven stuitte Adri P. van Vliet op gegevens over een watergeus uit Monster die in 1571 in de duinen bij Oostende werd opgehangen. Zijn artikel schetst de achtergronden van die gebeurtenis en de levensloop van deze watergeus. Er staan ook nog andere artikelen in.

Het Jaarboek wordt, zoals gebruikelijk, afgesloten met de Archeologische Kroniek, de Bibliografie van het Westland en met het Jaarverslag van het Genootschap over het afgelopen jaar.

Het Historisch Jaarboek is vanaf deze week voor 10 euro te koop in de boekhandels in de regio en in het Westlands Museum aan de Middelbroekweg 154 in Honselersdijk. Donateurs van het Genootschap Oud-Westland ontvangen het boek gratis. Dat geldt ook voor degenen die besluiten nog dit jaar lid te worden.