Archief

Caiw stopt eind 2010 met analoog

Het kabelbedrijf Caiw overweegt om eind 2010 te stoppen met de doorgifte van het analoge televisie- en radiopakket op zijn coax-netwerk. Het zou dan de eerste kabelaanbieder zijn die zijn producten geheel digitaal aanbiedt.

Caiw-directeur Aart Verbree laat aan Tweakers.net weten dat er nog geen harde datum is geprikt, maar dat "zeer vermoedelijk" eind 2010 geen analoog televisie- of radiosignaal meer is te ontvangen voor de ongeveer 150.000 Caiw-abonnees. Ziggo en UPC hebben vooralsnog geen vastomlijnde plannen om analoge televisie- en radiosignalen uit te faseren.

Volgens Verbree zet Caiw al sinds 2005 zwaar in op de digitalisering van zijn netwerk en kijkt inmiddels al meer dan tachtig procent van zijn abonnees naar digitale televisie. Ook het radiosignaal komt via de dvb-c-standaard digitaal de huiskamer binnen. "Veel nieuwe televisietoestellen beschikken al over een interne decoder en wij verspreiden de zenders ongecodeerd, waardoor geen smartcard nodig is," stelt Verbree. "Daarnaast leveren wij gratis digitale ontvangers."

Het stoppen met de doorgifte van het analoge signaal levert als voordeel op dat Caiw meer bandbreedte op de coax-kabel krijgt om met name hd-televisie aan te kunnen bieden.

Categorieen:
Algemeen