Archief

Westlandrail.nu gelanceerd

Donderdagmiddag, half één, werd de website www.westlandrail.nu officieel geopend door José Chung (Groenlinks Staten-fractie Zuid Holland). Door middel van deze website wordt steun gezocht voor een haalbaarheidsonderzoek.

De website is een initiatief van Groenlinks en is een gevolg van een plan wat de fractie heeft ingediend voor een Westlandrail, een lightrail tramverbinding in onze regio. Via de website wordt gezocht naar steun onder de bevolking voor deze tramverbinding. Deze steun is nodig om een haalbaarheidsonderzoek uit te kunnen voeren en zodoende de mogelijkheden en kosten van het plan te kunnen ontdekken.

Donderdagmiddag werd deze website gelanceerd vanuit Randstadrail 3, waarbij diverse genodigden van de lokale en landelijke politiek aanwezig waren. Westland werd vertegenwoordigd door Ger Alleblas van Progressief Westland.

Deze tram zou volgens het initiatief moeten gaan rijden van en naar Den Haag en Rotterdam Centraal. Mogelijkheden die hiervoor geopperd worden zijn het doortrekken van de huidige lijn 3 (onder meer door de kernen 's Gravenzande en Monster) en 6 (onder meer door de kernen Poeldijk en Naaldwijk) van de HTM. Bij deze nieuwe trams zou het mogelijk moeten zijn om de fiets mee te nemen in de tram en zo deur tot deur vervoer mogelijk te maken.

Onder de genodigden was ook een vertegenwoordiger van het Platform ter verbetering van het Openbaar Vervoer. Deze gaf te kennen mogelijkheden te zien voor zo'n verbinding in onze regio, echter sprak deze de voorkeur uit van het maken van een keuze tussen beide lijnen en er dus maar één aan te leggen. HTM gaf aan de eventuele verbinging wel te willen exploiteren.

Reden voor het initiatief is het huidige, naar mening van Groenlinks, slechte openbare vervoer in Westland. Of de Westlandrail zal komen in onze regio is nog onduideijk.