Archief

Blokkade nieuwe WKK-installaties

Coöperatie WKK Glastuinbouw gaat op korte termijn actie ondernemen om zo snel mogelijk weer nieuwe WKK-installaties te kunnen plaatsen, die aan het openbare net elektriciteit kunnen terugleveren. Dit meldt Glaskracht.

Sinds enkele weken is bekend dat in het Westland nieuwe WKK's niet langer kunnen rekenen op de mogelijkheid van elektriciteitslevering aan het openbare net. Ondernemers krijgen van Westland Energie Infrastructuur te horen dat er knelpunten zijn. In een brief heeft dit bedrijf aan de klanten die het betreft, toegelicht wat de situatie is.

Het knelpunt blijkt te liggen bij de transformatie van de geleverde elektriciteit naar het hoogspanningsnet van Tennet ter hoogte van Westerlee. Volgens Tennet kan het vele jaren duren voordat het betreffende knelpunt is opgelost. Dit zou volgens Coöperatie WKK Glastuinbouw desastreus zijn voor de doorontwikkeling van de ondernemingen met plaatsing van nieuwe WKK's.

Bovendien wordt de toepassing van efficiënte energie-opwekking in de glastuinbouw met een belangrijke bijdrage aan de CO2 reductie geblokkeerd.

Coöperatie WKK Glastuinbouw heeft met de directie van Tennet in algemene zin gesproken over situaties waarin Tennet een blokkade vormt zodra het hoogspanningsnet geen capaciteit meer heeft voor afvoer van extra vermogen. Verder is contact gelegd met de directie van Westland Energie Infrastructuur, waarbij is afgesproken om actie te ondernemen richting Tennet in samenwerking met de Coöperatie.

De inzet is om op korte termijn met Tennet aan tafel te gaan met als doel de termijn waarop kan worden teruggeleverd aanzienlijk in te korten.

Categorieen:
Westland Algemeen