Archief

Essent neemt Westland Energie over

Energiebedrijf Essent wil alle activiteiten van Westland Energie Services overnemen en heeft een principeovereenkomst ondertekend met NV Holding Nutsbedrijf Westland.

De gemeente Midden-Delfland en Westland hebben gezamelijk laten weten blij te zijn met de overname.

Essent heeft aangegeven dat zij alle activiteiten van WES en de tuinbouwactiviteiten van Essent wil onderbrengen in één combinatie, die Westland Energie Services BV gaat heten.

Met de verkoop van de commerciële activiteiten van Westland Energie is een bruto-bedrag gemoeid van circa € 90 miljoen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit moet de overname nog wel goedkeuren.

Na aftrek van leningen en kosten resteert een netto-bedrag van circa € 70,8 miljoen. Dit bedrag zal aan beide gemeenten worden uitgekeerd in de vorm van een dividenduitkering.

Op basis van de bestaande aandelenverhoudingen betekent dit een (bruto) dividenduitkering voor de gemeente Westland van € 61,2 miljoen en voor de gemeente Midden-Delfland van € 9,6 miljoen.

De uitkering kan plaatsvinden als alle procedures zijn afgerond. Bij de gemeente Westland vloeit het geld naar de algemene reserves. Voorstellen voor eventuele besteding worden op basis van een integrale afweging in de Voorjaarsnota 2007 gepresenteerd. Ook de gemeente Midden-Delfland werkt voorstellen uit en presenteert die aan de gemeenteraad.