Archief

Zorgen om trips in sierteeltsector

Het Ministerie van Landbouw heeft extra maatregelen afgekondigd voor de export van sierteeltproducten naar Rusland. Deze maatregelen zijn noodzakelijk omdat Rusland dreigde alle Nederlandse sierteeltproducten te weren, indien er sprake is van Californische trips in partijen met sierteeltproducten.

Zowel op FloraHolland als op Bloemenveiling Aalsmeer is afgelopen week een informatiebijeenkomst voor aanvoerders gehouden. Tijdens deze bijeenkomsten is gediscussieerd over de mogelijkheden van de voorgestelde maatregelen. Aanvoerders en kopers maken zich grote zorgen over de haalbaarheid en de hoge kosten die deze regelingen met zich meebrengen.

De Russische Federatie vindt in een beperkt aantal partijen bij binnenkomst vanuit Nederland nog tripsen. Rusland hanteert een 0% tolerantie voor trips en dreigt nu met een importverbod voor alle sierteeltproducten uit Nederland als de situatie niet verbetert. Het Ministerie van Landbouw heeft toegezegd dat de Plantenziektenkundige Dienst (PD) alleen nog een exportvergunning afgeeft voor Rusland die afkomstig zijn van productiebedrijven die minimaal 4 weken tripsvrij vrij zijn gebleken en voldoen aan de voorwaarden van de PD.

Categorieen:
Algemeen