Archief

Aanhoudingen omzeiling exportverbod

Een 34-jarige vrouw en een 42-jarige man uit Den Haag zijn vorige week aangehouden omdat het tweetal wordt verdacht van het plegen van valsheid in geschrifte bij de export van sierteeltproducten naar Rusland.

De vrouw werd aangehouden door de Algemene Inspectie Dienst bij een doorzoeking in een bedrijfspand in Westland. Dit heeft het Openbaar Ministerie bekend gemaakt.

Bij de doorzoeking werd de administratie van het bedrijf in beslag genomen, waaronder bescheiden die gebruikt kunnen worden om Nederlandse bloemen een andere oorsprong te geven. Een eveneens bij deze doorzoeking aangehouden man is na verhoor heengezonden. Hij is niet langer verdachte in deze zaak.

Tevens werd de woning van de verdachten doorzocht. Hierbij zijn documenten en een computer in beslag genomen. Alle doorzoekingen, die werden gedaan in samenwerking met de Algemene Inspectie Dienst, vonden plaats in het kader van een onderzoek naar vervalsingen van Nederlandse en Buitenlandse Fytosanitaire Certificaten.

Deze certificaten zijn verplicht bij im- en export van bloemen en planten. De vervalste certificaten werden gebruikt voor de export naar Rusland, om op deze wijze het door Rusland ingestelde importverbod te omzeilen.

De verdenking bestaat dat de verdachten sierteeltproducten voorzien van verpakkingen en certificaten van niet-EU-landen, zodat deze geëxporteerd kunnen worden naar Rusland. Op deze wijze kon de Russische importstop worden omzeild. Het onderzoek wordt voortgezet.

Categorieen:
Westland Algemeen