'Berkenflat is in elk dorp mogelijk'
Een serviceflat als de 'Berkenflat' in 's-Gravenzande zou ook in andere Westlandse kernen gerealiseerd kunnen worden. Nieuwbouw zou er volgens bestuurslid Marga de Goeij van serviceflat Het Oude Land niet nodig voor zijn.
In serviceflat Het Oude Land - in de volksmond Berkenflat - wonen ouderen zelfstandig zonder een eenzaam bestaan te leiden. Volgens De Goeij komt dat mede dankzij de algemene ruimtes. "Daar is volop gelegenheid om elkaar toevallig te ontmoeten. Je hoeft geen vrienden van elkaar te zijn, maar je komt elkaar heel makkelijk tegen voor een praatje bij de koffieautomaat, bibliotheek of in de fietsenstalling", omschrijft ze het succes in de WOS-talkshow Aan Tafel. "Daarnaast zijn er heel veel georganiseerde activiteiten. We kijken bijvoorbeeld met elkaar naar Max Verstappen, dat is heel populair bij ons in de flat."
De seniorenflat is zo populair dat er een wachtlijst is van 500 mensen. Om dat deels op te lossen, zijn er plannen voor een tweede locatie langs de Koningin Julianaweg. "Vanuit De Brug (zalencomplex, red.) hebben ze ons benaderd dat ze graag een woonconcept daar neer willen zetten", legt De Goeij uit. Ook het gebouw van streekomroep WOS en kinderopvangorganisatie Okidoki wordt betrokken in de plannen. "Je begint te tekenen en dan heb je altijd een bepaald volume nodig om zoiets te realiseren. En dan valt het oog op de omgeving." In de 'tweede Berkenflat' zouden ongeveer 120 appartementen moeten komen.
Andere kernen
Ook buiten 's-Gravenzande zijn er kansen voor een type 'Berkenflat', denkt ook De Goeij. "Maar we weten dat nieuwe complexen realiseren heel veel tijd gaat kosten. In die zin zou ik zeggen tegen de eigenaren van al die appartementencomplexen die we in de verschillende dorpen hebben: 'Breng de Berkenflat er naartoe'. Want je kunt bij die appartementen heel makkelijk een algemene ruimte toevoegen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, zodat ze elkaar wat beter kennen. Je maakt daarnaast bijvoorbeeld een woning leeg waar je een conciërge of beheerder laat wonen, die wat stut en steun kan geven. Dan doe je een hele goede stap richting dit mooie concept dat wij hebben in de Berkenflat."
De Goeij, oud-wethouder van Westland, stelt daarbij overigens wel wat kanttekeningen. "Het zal wel wat inspanning vragen, maar het vraagt vooral wil. Het vraagt natuurlijk ook een investering, want je hebt iemand in dienst. Niet iedere corporatie of eigenaar zal dat fijn vinden, dan heb je de verantwoordelijkheid voor personeel. En het kost geld om zo'n ruimte bij te bouwen. Van de gemeente vraagt het dat je soepel omgaat met de regels die er zijn. Want het zou ten koste kunnen gaan van een stukje groen, misschien is er ook een probleem met parkeerplaatsen. Wie zal het zeggen... De hoogte in, omwonenden die bezwaar maken. Dat kan allemaal."
"Maar als je het met elkaar wil en zegt: we willen in ons eigen dorp een goede voorziening hebben voor senioren, zodat ze in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen, dan zou dit een goede oplossing kunnen zijn."
Het hele verhaal over de Berkenflat is te horen in de WOS-talkshow Aan Tafel, die deze week volledig in het teken staat van 'wonen'. De uitzending is te zien vanaf vrijdagavond 18.00 uur en daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.