Archief

Wachtlijst van 500 ouderen bevestigt succes Berkenflat

Serviceflat Het Oude Land - in de volksmond Berkenflat - is een succesvol seniorencomplex in 's-Gravenzande. Minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge kwam maandagavond kennis maken met dit voorbeeldige woonconcept.

Seniorenhuisvesting is een probleem. Niet alleen in 's-Gravenzande en Westland, het is een landelijk probleem. Dat ziet ook het bestuur van de Berkenflat: "Het probleem wordt alleen maar groter, omdat mensen steeds ouder worden. Er moet echt iets gebeuren om senioren een betere, veilige en sociale plek te geven. Wij willen laten zien dat we met het samenspel tussen bewoners, bewonerscommissie, beheer en bestuur iets moois kunnen neerzetten." De wachtlijst van 500 ouderen onderstreept het succes van deze aanpak.

Het samenspel in de Berkenflat zorgt er voor dat de ouderen het naar hun zin hebben.
"Het is een flat met heel veel service, en daar ben ik heel blij om"
"We maken het ook onderling gezellig met spelletjes. Het is hier prima vertoeven."
"Het is een mooie ruimte, gezellig en we zijn vrij om te gaan waar we willen. En als er iets aan de hand is, komt de beheerder om het op te lossen."

Tekst gaat verder onder de video.

Ouderen kunnen in de Berkenflat zelfstandig wonen zonder een eenzaam bestaan te leiden. Minister Hugo de Jonge vindt dan ook dat er meer van dit soort complexen moeten komen. "Ook in Westland is er nood voor meer betaalbare woningen voor ouderen. We wonen straks met veel meer ouderen. Maar we hebben niet meer mensen om in de zorg te werken. Dat betekent dat we moeten nadenken over hoe we de zorg voor ouderen willen organiseren. Een derde van wat we bouwen moet voor ouderen bestemd zijn. In allerlei soorten en maten, maar in ieder geval in de vorm zoals de Berkenflat, waar geclusterde gemeenschappen zijn."