Archief
Google Streetview

Google Streetview

Bezorgdheid over gezondheidsrisico's kunstgrasvelden

Diverse verenigingen in de regio hebben naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Zembla hun leden geïnformeerd over de gezondheidsrisico's van de kunstgrasvelden. In het programma werd aangekaart dat de opzet van onderzoeken, uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM), naar mogelijke kankerverwekkende stoffen in de velden onvoldoende zekerheid biedt.

Het gaat hierbij om velden met het zogeheten SBR-rubbergranulaat. Volgens de gemeente Westland beschikken de volgende verenigingen in de regio over velden met deze rubberen korrels:

Westlandia: velden 2, 4 en 5;

VV Naaldwijk: veld 4;

SC Monster: veld 2;

VELO: veld 5.

Sinds 2008 maakt de gemeente, bij de aanleg van nieuwe kunstgrasvelden, geen gebruik meer van velden met SBR. Het merendeel van de velden in de regio is voorzien van TPE, een nieuw synthetisch rubber.

In een brief aan de voetbalverenigingen heeft de KNVB kenbaar gemaakt, dat de bond het RIVM aanspoort de bevindingen zorgvuldig te bekijken en indien nodig vervolgonderzoek te doen. Het RIVM heeft de KNVB evenwel laten weten nog steeds achter de resultaten van de onderzoeken te staan.