Oranjevrouwen starten met zege, Van den Berg scoort

Mede dankzij een doelpunt van aanvoerster Mandy van den Berg heeft het Nederlands vrouwenvoetbalteam woensdagavond de eerste wedstrijd van het Olympisch Kwalificatietoernooi gewonnen. De verdedigster uit Naaldwijk maakte de 3-1 in de met 4-3 gewonnen wedstrijd tegen Zwitserland.

In het Haagse Kyocera Stadion kwam Oranje al na 4 minuten op een 0-1 achterstand. Een klein half uur later maakte Manon Melis echter uit een strafschop gelijk en zette zo de 1-1 ruststand op het scorebord. Na de pauze raakten de Nederlandse vrouwen op stoom. Na de 2-1 van Vivianne Miedema in de 57e minuut, scoorde Van den Berg vier minuten later de 3-1 en maakte Shanice van de Sanden niet veel later de 4-1.

De Oranje Leeuwinnen leken op weg naar een eenvoudige zege. De Zwitsers maakten het in de slotfase echter nog ongekend spannend. Een kwartier voor tijd werd het 4-2 en even later zelfs nog 4-3. De Zwitsers drongen aan, maar de gelijkmaker viel uiteindelijk niet meer.

Door de winst staat Nederland voorlopig eerste in de groep, met een beter doelsaldo dan nummer twee Zweden, dat Noorwegen met 1-0 versloeg. Komende zaterdag speelt Nederland in Rotterdam tegen Noorwegen en vier dagen later tegen Zweden. Alleen de nummer één van de groep plaatst zich voor de Olympische Spelen.