Archief

Handbalvrouwen naar finale WK

De Nederlandse handbalvrouwen hebben zich geplaatst voor de finale van het wereldkampioenschap in Denemarken. In de vrijdagavond gehouden halve finale in Herning werd Polen verslagen met 30-25. Tot het team behoren de Westlandse speelsters Marieke van der Wal en Yvette Broch, die vijf keer scoorde.

Na de knappe winst in de kwartfinale tegen Frankrijk werd door de speelsters al direct vooruit gekeken op de halve finale tegen Polen en werd het gevaar van onderschatting gelijk benoemd. Het Poolse team uit de poulefase (dat met 31-20 door Oranje was verslagen) zou niet te vergelijken zijn met het team dat twee knock-out fases overleefde tegen respectievelijk Hongarije en Rusland.

Bondcoach Groener had er de afgelopen dagen op gehamerd dat er met nog meer verstand gespeeld zou moeten worden, maar ook aan de tactiek vast gehouden moest worden. Van onderschatting was dus geen sprake en dat werd direct duidelijk in de wedstrijd.

De Nederlandse dames namen snel een 5-2 voorsprong, maar de Poolse ploeg kwam vrij vlot terug tot 5-4. Estavana Polman bracht Nederland met een gelukje weer op een marge van twee en Nyncke Groot maakte al snel 8-4. Keepster Tess Wester maakte ook nu weer grote indruk met een uitstekend reddingspercentage. De ruststand was 15-8 in het voordeel van Nederland.

Na rust wist Nederland de ruime voorsprong te behouden. De Heulse keepster Marieke van der Wal was ook direct van waarde met een knappe redding op een belangrijk moment. In de laatste tien minuten kwam Polen nog gevaarlijk terug tot 27-24, maar het offensief kwam te laat.

Zo'n 10.000 toeschouwers zagen, dat Oranje voor het eerst in de historie de finale van het wereldkampioenschap behaalde.De beste prestatie tot nu toe, was de 5e plek bij het WK in 2005.

In de finale van dit WK spelen de Oranjevrouwen zondag tegen Noorwegen, dat Roemenië in de andere halve finale versloeg. De finale is zondag om 17.15 uur.

Categorieen:
Westland Sport