Zo kan de buitenhaven van Maassluis eruit komen te zien
Als het aan de initiatiefnemers van Loods M ligt, gaat de Govert van Wijnkade in Maassluis er in de toekomst heel anders uitzien. Het eerder dit jaar aangekochte pand moet het uiterlijk krijgen van een omgekeerde scheepsromp. Binnenin moet Loods M gaan fungeren als een proeftuin voor nieuwe maritieme en duurzame innovaties.
Maassluis is een stad met een diepe maritieme geschiedenis, bekend om zijn rol in de sleepvaart en berging. Loods M wil deze geschiedenis gebruiken als inspiratiebron voor toekomstgerichte innovatie. Het gaat om een zeer ambitieus project, waarmee in totaal een investering van naar schatting 29 miljoen euro is gemoeid. Gehoopt wordt dat het grootste deel, 20 miljoen euro, door fondsen en subsidies kan worden verkregen.
Bidbook
Het concept van het zogeheten bidbook is deze week door de initiatiefnemers toegelicht op een thema-avond van de Maassluise gemeenteraad. Het gebouw waarin Loods M wordt ondergebracht zou een internationaal aansprekende blikvanger moeten worden. Het onderscheidende ontwerp van het pand is gebaseerd op een omgekeerde scheepsromp.
Loods M streeft ernaar een voorbeeld te zijn voor andere havensteden wereldwijd. Door maritiem erfgoed te combineren met innovatieve oplossingen voor hedendaagse uitdagingen zoals klimaatverandering en de energietransitie, wil Loods M laten zien hoe historische steden kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst. Dit wordt ondersteund door internationale samenwerkingsverbanden en het delen van ervaringen met andere steden die voor soortgelijke uitdagingen staan.
Hudson
Binnen Loods M, waarin dus niet alleen een maritiem museum moet komen maar ook allerlei historische en innovatieve activiteiten een plaats moeten krijgen, is (letterlijk) een hangplek voorzien voor sleepboot Hudson.
De gemeente Maassluis heeft het pand vorig jaar aangekocht. De medeoprichters en de toekomstige vaste gebruikers van het complex hebben een intentieovereenkomst getekend en worden 'Loodsgenoten' genoemd.
De Loodsgenoten werkten de afgelopen maanden onder begeleiding van directeur Elza van Liere en experts een plan M uit. Het bidbook, met daarin het schetsontwerp, het inhoudelijk concept, de inrichting en de financiële opzet is inmiddels gereed.
Met dit bidbook kunnen potentiële subsidieverstrekkers, sponsors, investeerders en mogelijke commerciële partners benaderd worden. Op 24 juni stemden de Loodsgenoten in met dat bidbook.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om akkoord te gaan met het starten van de fondsenwerving en de verdere uitwerking van het plan. Er volgt later een definitief besluit, als toezeggingen van sponsors en subsidieverstrekkers naar de mening van alle partijen voldoende garanties bieden en de gemeenteraad hiermee kan instemmen. Komende dinsdag wordt het plan eerst besproken in een commissie van de gemeenteraad.